antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ελληνική η κρίση και όχι ευρωπαϊκή, λέει ο Γερμανός Κεντρικός τραπεζίτης

Η παρούσα κρίση δεν είναι του ευρώ, πρόκειται κρίση χρεών ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης η οποία προκλήθηκε από την παραβίαση των κανόνων, υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, o επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιένς Βάιντμαν.





Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αναλάβουν άλλα ρίσκα σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί ότι εάν μια χώρα αποφασίσει να μην υλοποιήσει τις συνδεδεμένες με τη βοήθεια δεσμεύσεις, τότε θα παύσει να υφίσταται και η βάση για τη χορήγηση της βοήθειας αυτής.

Ο Γιενς Βάιντμαν, υποστηρίζει στο άρθρο του, ότι το ευρώ θα αντέξει τη δοκιμασία μιας ενδεχόμενης αδυναμίας πληρωμών της Ελλάδας την οποία χαρακτηρίζει ως «ουδόλως επιθυμητή».

Σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει σύμφωνος επί της αρχής αλλά αναφέρει ότι είναι άγνωστο το πόσο μεγάλη θα είναι η προθυμία τους για κάτι τέτοιο.

Ο Βάιντμαν, τονίζει στο άρθρο του, τον κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες χώρες και αναφέρει ότι εξαιτίας της ήδη χορηγηθείσας ευρείας κρατικής βοήθειας, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κρατούν στα «χέρια» τους οι ιδιώτες, με εξαίρεση τις ελληνικές τράπεζες, εδώ και καιρό δεν είναι τόσα πολλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ από το 2010 έχει λάβει συμβατικά και μη, μέτρα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, αλλά αποκλείει την συνέχισή αυτής της πρακτικής, σε περίπτωση που χορηγηθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Γιένς Βάιντμαν, υποστηρίζει ότι η ευθύνη είναι στα «χέρια» των πολιτικών ηγεσιών και τονίζει ότι αν λάβουν απόφαση για νέα βοήθεια, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες