antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Υποβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor’s

Σε υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank, κατά τρεις μονάδες, προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.




Οι συγκεκριμένες τράπεζες υποβαθμίσηκαν από B σε CCC. Ο οίκος εξηγεί την κίνησή του αποδίδοντάς την στο υψηλότερο ρίσκο των τραπεζών λόγω της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς "έχουν εκτεθεί σε αυξημένους κινδύνους λόγω της επιδείνωσης της φερεγγυότητας της Ελλάδας", σημειώνει ο οίκος.

Οι κίνδυνοι αυτοί συνδέονται επίσης "με την αντίληψη που έχουν οι Έλληνες καταθέτες για την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο οίκος αξιολόγησης μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η οικονομική κατάσταση των τραπεζών αυτών είναι εύθραυστη, υποστηρίζει ο οίκος, ιδίως σε ό,τι αφορά στο επίπεδο ρευστότητας που παράγεται από τις λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες με ιδιώτες ή εταιρείες.

Σύμφωνα με τη Standard and Poor's, η απόσυρση κεφαλαίων από καταθέτες έφτασε τα 13 δισ. δολάρια για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους 2010, έναντι 28 δισ. για το σύνολο της περασμένης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες