antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ανάπτυξη -3,7% φέτος, ανεργία 14,3% του χρόνου

Βαθιά ύφεση και έκρηξη ανεργίας περιμένει τους Ελληνες την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ στο επί μέρους κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -3,7% φέτος και στο -2,5% το 2011 από -2% πέρυσι. Με τέτοια ανάπτυξη... δεν εκπλήσσει η πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 12,1% φέτος και στο 14,3% του χρόνου από 9,5% πέρυσι.


Οσον αφορά το άλλο επίμαχο μέγεθος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί από 13,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8,1% φέτος και στο 7,1% το 2011. Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3% το 2010, αλλά το 2011 θα πέσει κατακόρυφα στο 0,3%.

Στο κείμενο που συνοδεύει τις προβλέψεις για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ επιχαίρει για την πρόσφατη συμφωνία με την «τρόικα», η οποία, όπως τονίζει, «θα ενισχύσει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα μειώσει τα κόστη δανεισμού και θα σταθεροποιήσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους». «Η επιτυχία για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, με μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, είναι σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος», επισημαίνει η έκθεση, η οποία θεωρεί ότι οι εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αγαθών θα συμβάλουν στην ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες