antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μητρώο για τα μνημειακά δέντρα της Θεσσαλονίκης

«Ταυτότητα» θα αποκτήσουν σύντομα οι γιγάντιοι, υπεραιωνόβιοι, πλάτανοι που βρίσκονται στην πλατεία Λευκού Πύργου και στην πλατεία Ναυαρίνου καθώς και τα δέντρα της Λεωφόρου Νίκης, στη Θεσσαλονίκη. Όλα θα ενταχθούν στο μητρώο μνημειακών δέντρων που θα δημιουργήσει η διοίκηση του κεντρικού δήμου.




Ο μεγάλος πλάτανος που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Πύργο συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, ενώ περίπου ίδιας ηλικίας είναι και αυτός με τον στραβό κορμό στην πλατεία Ναυαρίνου. Στο σύνολό τους, τα δέντρα αυτά χαρακτηρίζονται ως μνημειακά και πρόκειται να πάρουν θέση στο μητρώο που δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ αλλά και το Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας - Θράκης.

Μνημειακά είναι τα δέντρα τα οποία από πλευράς μεγέθους, ηλικίας και πιθανότατα της χαρακτηριστικής τους θέσης έχουν συνδεθεί με την πόλη. Βρίσκονται διάσπαρτα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζουν επίσης η υπεραιωνόβια φτελιά στην οδό Μαρτίου και τα πλατάνια της οδού Βαφοπούλου.

Πρόσφατα συστάθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την καταγραφή των δέντρων αυτών και την προστασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες