antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Γ. Προβόπουλος: Όζει η υπόθεση Βατοπεδίου

«Υπόθεση που όζει» χαρακτήρισε την ανταλλαγή ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.



Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής καταγράφονται παραβάσεις σε συναλλαγές της Μονής με ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, οι οποίες αφορούν κυρίως σε πλημμελείς ελέγχους βάσει των διατάξεων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για τις παραβάσεις αυτές, η ΤτΕ επέβαλε στις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Εμπορική, Κύπρου και Millenium πρόστιμα ύψους 100.000 έως 170.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν για τις συναλλαγές της Μονής με τη Marfin Egnatia Bank, από το υπόμνημα φέρεται να προκύπτει ότι η τράπεζα δάνεισε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα 801 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG και είχε υπαγάγει τα δάνεια αυτά σε διατάξεις που αφορούν την κάλυψη προσωπικών αναγκών και στη χρηματοδότηση νομικών προσώπων για κεφάλαιο κίνησης με ελεύθερους όρους.

Όσον αφορά στις συναλλαγές με το Βατοπέδι, από τους ελέγχους της ΤτΕ το Δεκέμβριο του 2008 διαπιστώθηκε ότι η τράπεζα δεν υπέβαλε αναφορές υπόπτων συναλλαγών για την εξόφληση σε μετρητά επιταγής 1 εκατ. ευρώ στον Γ. Σαχπατζίδη, η οποία είχε εκδοθεί σε διαταγή της υπεράκτιας εταιρείας Torcasso, καθώς και για την ανάληψη μετρητών ύψους 500.000 ευρώ από το μοναχό Ευδόκιμο.

Ο Γ. Προβόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο άνοιγμα των λογαριασμών και τη διαβίβαση στοιχείων για τις offshore εταιρείες που σχετίζονται με την υπόθεση, γεγονός που απέδωσε σε έλλειψη ευελιξίας από τη μεριά των κυπριακών αρχών.

Εκτίμησε ότι συμπληρωματική παραγγελία για έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών της Μονής μέχρι 50.000 ευρώ θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες