antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στις αρχές Ιουλίου οι συζητήσεις για δανεισμό της Ρουμανίας από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ πιθανόν να καθυστερήσει τις συζητήσεις για το δάνειο 20 δισ ευρώ προς τη Ρουμανία ως τις αρχές Ιουλίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ τη Δευτέρα. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού σκοπεύει να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 24% την 1η Ιουλίου.



Καθώς το ΔΝΤ επρόκειτο να συζητήσει για τα 20 δισ. στις 30 Ιουνίου και να ανακοινώσει την παροχή στις 2 Ιουλίου, είναι πιθανόν να καθυστερεί σκόπιμα περιμένοντας, μεταξύ άλλων, την κυβερνητική ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ.

Βεβαίως, η επίσημη δικαιολογία του ΔΝΤ είναι τεχνικοί λόγοι και μόνον.

Η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αντικαθιστά τη σχεδιαζόμενη μείωση των συντάξεων η οποία απορρίφθηκε από το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εγκρίνει την καταβολή 2 δισ.ευρώ από τα κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Emil Boc.

"Στη παρούσα συγκυρία, το εκτελεστικό γραφείο του ΔΝΤ μπορεί να επιθυμεί να περιμένει μία ακόμη επισκόπηση τον Ιούλιο πριν να καταβάλει τη δόση" δήλωσαν αναλυτές της BNP Paribas.

"Η βραχυχρόνια επίπτωση είναι πως η καταβολή χρημάτων από το ΔΝΤ δεν είναι πλέον τόσο σίγουρη, μολονότι ο Ρουμάνος υπουργός οικονομικών δήλωσε πως θα γίνει 1-2 Ιούλη" τόνισε ο Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Romania.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες