antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Αμεσα οι κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στις τράπεζες οι εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα φθηνού κόστους.


Πρόκειται για εγγυήσεις που θα δοθούν πέραν των 17 δισ. ευρώ που ήταν τα αδιάθετα κεφάλαια του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ και οι οποίες θα οδηγήσουν στην άμεση έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Τα επιπλέον αυτά 15 δισ. ευρώ ανεβάζουν στα 43 δισ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν από το Δημόσιο οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των 28 δισ. ευρώ του «πακέτου» στήριξης. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής, εκτός καταθέσεων, ρευστότητας των τραπεζών και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η ρευστότητα των τραπεζών είναι πιεσμένη, δεδομένου ότι στις 30/6 οφείλουν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 19 δισ. ευρώ από τη λήξη του τελευταίου ετήσιου repo που είχαν συνάψει για την άντληση ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι μόλις απελευθερωθούν οι επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, ακόμη και μέσα σε διάστημα εβδομάδας, στην έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες