antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειές μας

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's δεν αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ενδυνάμωση των θεσμικών της οργάνων.



Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι οι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς απόλυτου πανικού. Υπενθύμισε στους ακροατές του πως οι οίκοι αξιολογούσαν με "ΑΑΑ" τοξικά ομόλογα και οργανισμούς που κατέρρευσαν προκαλώντας τη διεθνή κρίση.

Έθεσε εκ νέου ζήτημα εποπτείας τους από την Ε.Ε. λέγοντας ότι υπό το σημερινό καθεστώς οι οίκοι δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών για την κρίση χρέους, που θα έχουν διαμορφωθεί έως τον Ιούνιο, θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ότι κάνει λίγα -και αυτά καθυστερημένα, επεσήμανε.

Εκτίμησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις της Ε.Ε. και πανικοβάλλονται επειδή το ευρώ δεν έχει πλαισιωθεί από αναπτυξιακά μέτρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, σημείωσε. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, μετά το 2013.

Εκ μέρους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως αισθάνεται αλληλέγγυος με την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε "ηράκλειο έργο". Σχολιάζοντας τη δράση των οίκων αξιολόγησης είπε πως δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις.

Άφησε αιχμές για την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αποκάλεσε "καγκελάριο των τεσσάρων μηνών". Όπως διευκρίνισε, κάθε τέσσερις μήνες αλλάζει θέσεις. Δήλωσε ότι η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους, εξαιτίας των πρόσφατων εκλογικών ηττών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες