antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις χωρών Ευρωζώνης η Moody's

Δεν μπορεί να αποκλειστούν και νέες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρωζώνης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ε.Ε. τη περασμένη εβδομάδα κρίνονται ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους, δήλωσε σήμερα η Moody's Investors Service.



Μολονότι τα μέτρα επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των Ευρωπαίων σχεδιαστών της οικονομικής πολιτικής να προμηθεύσουν ένα αποτελεσματικό στήριγμα ρευστότητας για όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, το ζήτημα-κλειδί για τις υπό πίεση χώρες παραμένει το αβέβαιο προφίλ φερεγγυότητας που διαθέτουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Moody's.

"Με βάση τις εξελίξεις αυτές, οι πιστοληπτικές μας αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη θα πραγματοποιούνται με τρία κριτήρια που ήδη υπήρχαν πίσω από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: η έλλειψη στηρίγματος φερεγγυότητας, η διακριτή δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, καθώς και η προσδοκία μας για τη συνέχιση ενός δύσκολου χρηματοδοτικά περιβάλλοντος" τόνισε.

Η απουσία ενός μηχανισμού δημοσιονομικών μεταβιβάσεων και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να διατεθεί δυνητικά βοήθεια αφήνουν μεγάλο πτωτικό κίνδυνο στους ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε η Moody's. To υποστηρικτικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε βασίστηκε σε μία πολιτικά ευαίσθητη συμφωνία που αναπτύχθηκε στη βάση ενός πολύ απρόβλεπτου μονοπατιού, τόνισε. "Σαν αποτέλεσμα αναμένουμε η χρηματοδοτική πίεση σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη να συνεχισθεί. Εάν το κόστος δανεισμού συνεχίσει να αυξάνει και η μεσοπρόθεσμα προβαλλόμενη διαθεσιμότητα χρέους να μειώνεται, θα απαιτηθούν και νέες πιστοληπτικές υποβαθμίσεις".

Τέλος, επισήμανε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που ανακοινώθηκε δεν αύξησε σημαντικά την ευελιξία του, αφού θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα χωρών-μελών στην πρωτογενή αγορά χρέους αλλά όχι στην δευτερογενή αγορά με επαναγορά ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες