antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στα άκρα οι σχέσεις Ε.Ε. - οίκων αξιολόγησης

Αντιδράσεις από τους οίκους αξιολόγησης προκαλούν τα σχέδια της Ε.Ε. για αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα τις καθιστά νομικά υπόλογες για τυχόν σφάλματα στις εκθέσεις αξιολόγησης που εκδίδουν.



Η S&P, η Moody's και η Fitch εμφανίζονται να απειλούν πως αν οι Βρυξέλλες δεν μεταβάλουν τη στάση τους θα σταματήσουν την αξιολόγηση των χωρών με πιο εύθραυστες οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Η Ε.Ε. θεωρεί πως οι οίκοι θα πρέπει να λογοδοτούν όταν αποδεικνύεται πως οι αξιολογήσεις τους είναι εσφαλμένες, όπως όμως σημειώνουν ειδικοί σε δηλώσεις τους σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν οι εσφαλμένες εκτιμήσεις και να ενεργοποιηθούν τυχόν ρήτρες. Από την άλλη πλευρά οι οίκοι δέχονται έντονη κριτική για το ρόλο τους στην εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, καθώς κατηγορούνται ότι με τις αξιολογήσεις τους καλλιέργησαν ένα κλίμα ευφορίας.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις εμπεριέχουν το στοιχείο του ρίσκου και πως οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να αναλάβουν ευθύνες σαν αυτές που φέρονται να σχεδιάζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες