antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Στη δημοσιότητα τα νέα έγγραφα από το WikiLeaks

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο πακέτο των αμερικανικών εγγράφων από το Wikileaks. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών εγγράφων που έγινε ποτέ. Τα 251.287 έγγραφα περιλαμβάνουν την αλληλογραφία των αμερικανικών πρεσβειών από 250 χώρες ανά τον κόσμο. Τα 50.000 αφορούν στη διακυβέρνηση Ομπάμα, ενώ το 40,5% αυτών χαρακτηρίζονται ως απόρρητα.


Το 6% των εγγράφων φέρουν την ένδειξη "μυστικό" και περίπου 4.333 χαρακτηρίζονται ως "NOFORN", δηλαδή ξένες χώρες δεν θα πρέπει να αποκτήσουν ποτέ πρόσβαση σε αυτά. Στα έγγραφα δεν υπάρχει άμεση αναφορά στην Ελλάδα αλλά εμφανίζονται συζητήσεις τόσο για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, το WikiLeaks γνωστοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση έχει παραχωρήσει τα σχετικά έγγραφα σε αρκετές εφημερίδες. Νωρίτερα, η ιστοσελίδα δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση από χάκερς, ωστόσο λίγο αργότερα επανήλθε κανονικά σε λειτουργία.

Μεταξύ των εφημερίδων και των περιοδικών, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Twitter, είναι οι: El Pais, Le Monde, Speigel, Guardian και NYT.Οι νέες διαρροές του WikiLeaks έχουν προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι, με αυτό τον τρόπο, η ιστοσελίδα θέτει πολλές ζωές σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάντζ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ότι τα έγγραφα θα αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα ανά τον κόσμο.

Αναφορές σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

Τηλεγράφημα αναφέρει ότι σε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με Γάλλους πολιτικούς, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009, ένας από τους τελευταίους σε αυτή φέρεται να "εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι 'πιο σταθερή' και θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διένεξη με τη 'Μακεδονία΄για το θέμα του ονόματος. Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Γκόρντον (ο υφυπουργός Εξωτερικών) φέρεται να συμφώνησε πως είτε μια πιο ισχυρή Συντηρητική κυβέρνηση [στην Ελλάδα] είτε μία Σοσιαλιστική θα αποτελούσε έναν πιο ευέλικτο εταίρο στις διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως αν η διεθνής κοινότητα έπειθε τη "Μακεδονία" να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ανάγκη αλλαγής διαβατηρίων, θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος.

Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά και στην Τουρκία και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.. Ο Γκόρντον αναφέρει πως η Τουρκία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο και δεν προχωρά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις διότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν πως το αίτημα για είσοδο της χώρας τους στην Ε.Ε. θα ικανοποιηθεί, ενώ την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν επειδή οι Τούρκοι δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Γκόρντον πρόσθεσε πως σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ποσοστό κάτω του 30% των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα τους θα αποκτήσει την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε..

Τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Der Spiegel αποκαλύπτουν ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο.

Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και "περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν". Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: "Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται". Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.

«Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.

Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σεράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο.

Στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ώρες υπάρχουν επίσης αναφορές :

Στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Ο Τσάβες είναι "τρελός" και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του "σε μια άλλη Ζιμπάμπουε", εκτίμησε ο διπλωματικός σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λετίβ σε συνομιλία του με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον, τον Σεπτέμβριο του 2009.

Στην Κίνα και το Google. Σύμφωνα με έγγραφο που προέρχεται από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο και επικαλείται "κινεζική πηγή" οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται πίσω από την πειρατική πληροφόρηση εκ μέρους του Google και δυτικών χωρών, αναφέρουν οι New York Times.

"Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ίντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση", αναφέρει η εφημερίδα.

Στο Ιράν. Στην ιστοσελίδα της η Guardian αναφέρει ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν προκειμένου να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όσον αφορά το ιρανικό θέμα, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ ώθησε αποφασιστικά τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη "δεν θα λειτουργήσει", σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Le Monde.

Αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει μια συζήτηση την 1η Δεκεμβρίου του 2009 μεταξύ του Αμος Γκιλάντ, του διευθυντή πολιτικο-στρατιωτικών υποθέσεων στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και της Ελεν Τάουσερ, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η διπλωματία του προέδρου Ομπάμα, "η στρατηγική δέσμευση με το Ιράν" "είναι μια καλή ιδέα αλλά σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει" δηλώνει ο Γκιλάντ στη συνομιλία αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες