antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας

Με γενική απεργία στην Ισπανία και μεγάλη ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες, τα συνδικάτα προσπαθούν αύριο να κινητοποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη κατά της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του δημοσιονομικού χρέους.



Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων που ενορχηστρώνει την ευρωπαϊκή ημέρα δράσης ελπίζει να συγκεντρώσει στις Βρυξέλλες 100.000 διαδηλωτές που έχουν φτάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν “όχι στη λιτότητα”. Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν η ΕΕΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν “περισσότερο κοινωνική Ευρώπη”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει αύριο τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες και την Πέμπτη συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Τα συνδικάτα ελπίζουν να τους στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις που έχουν σημειώσει παρεκτροπές στα δημοσιονομικά τους ελπίζουν να τα εξυγιάνουν με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις όπως στο συνταξιοδοτικό.

“Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μια στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων”, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς

Οι ανησυχίες είναι ιδιαιτέρως έντονες στην Ισπανία, όπου, υπό την πίεση της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας. Αύριο έχει κηρυχθεί απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Πορτογαλία, η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας (CGTP) προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, διοργανώνει αύριο διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Ελπίζει σε ευρύτερη συμμετοχή από την τελευταία ημέρα δράσης στις 8 Ιουλίου, οπότε μόλις 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πολωνίας, η Αλληλεγγύη και το OPZZ, περιμένουν "πολλές χιλιάδες διαδηλωτές" αύριο μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Άλλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.

Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης και να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες