antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στην οποία προβλέπεται ακόμα και απαλλαγή κατά 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να έχει γίνει με την υποβολή της αίτησης ενώ θα αφορά οφειλές βεβαιωμένες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.



Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορά σε βεβαιωμένα χρέη στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ. Η αίτηση θα πρέπει να γίνει μέχρι 29 Οκτωβρίου.

Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τον τρόπο πληρωμής των οφειλών, που έχουν ως εξής:

α)Για όσα καταβάλλονται εφάπαξ, ορίζεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ειδικότερα, προβλέπεται έκπτωση από πρόσθετους φόρους και τέλη που έχουν επιβληθεί από το 2007 και μετά ως εξής:

♦όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά ποσοστό δέκα στα εκατό (10%)

♦όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά ποσοστό είκοσι στα εκατό (20%)

♦όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά ποσοστό τριάντα στα εκατό (30%)

♦όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά ποσοστό σαράντα στα εκατό (40%)

Ακόμη τονίζεται πως κάθε δόση από τις υπόλοιπες θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 1% μηνιαίως.

β) Για καταβολή σε μηνιαίες δόσεις:

►Πληρωμή σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, → απαλλαγή 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300 ευρώ.

►Πληρωμή σε 4 - 12 μηνιαίες δόσεις → απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.

►Πληρωμή σε 13 - 24 μηνιαίες δόσεις→ απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια 500 ευρώ.

►Πληρωμή σε 25 - 36 μηνιαίες δόσεις → απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.

►Πληρωμή σε 37 - 45 μηνιαίες δόσεις→ απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.



Η πρώτη δόση καταβάλλεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η εφάπαξ εξόφληση θα γίνεται είτε την ημέρα υποβολής της αίτησης είτε μέσα σε πέντε εργάσιμες.

Πότε ο οφειλέτης βγαίνει από την ρύθμιση

Ο οφειλέτης χάνει τις παραπάνω ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περίπτωση που:

•Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση, στην περίπτωση 2-3 δόσεων

•Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τρεις δόσεις στις υπόλοιπες περιπτώσεις

•Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης του για πάνω από ένα, δύο ή τριών μηνών για τις περιπτώσεις 2-3, 4-12 και 13-24 δόσεων αντίστοιχα.

•Δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις του φόρου εισοδήματος, περιουσίας καθώς και παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων στη διάρκεια της ρύθμισης

•Δεν είναι ενήμερος στα χρέη του που βεβαιώνονται από την ημερομηνία ισχύως του νόμου και μετά, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών

•Εφόσον χάσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του έχει χορηγηθεί για προηγούμενα χρέη ή που θα του χορηγηθεί για χρέη που θα βεβαιωθούν μετά την ψήφιση του νόμου

•Εφόσον δεν είναι ενήμερος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, για χρέη του που βεβαιώθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Προσαυξήσεις σε περίπτωση καθυστέρησης δόσεων

Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση επιβαρύνεται κατά 5% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης.

Τέλος, ορίζεται πως αναστέλλονται τα μέτρα τις αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων για τα χρέη που έχουν ρυθμιστεί εκτός και εάν έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες