antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τρισέ: «'Οχι» στην επιβολή «φόρου Τόμπιν» στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πως αντιτίθεται στην επιβολή φόρου επι των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θεωρεί πως θα προκαλέσει σημαντική απώλεια δραστηριότητας για την Ευρώπη αποβαίνοντας τελικά επιζήμια για αυτήν.



Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι "η χρηματοοικονομική βιομηχανία η οποία πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται, παραμένει μια σημαντική βιομηχανία για όλες τις περιοχές", της υφηλίου, τόνισε ο κ.Τρισέ συμπλέοντας ουσιαστικά με την Βρετανική άποψη.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών γνωστού και ως "φόρου Τόμπιν", και την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση του προσεχούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κας Άννυς Ποδηματά, για την θεσμική και πολιτική ενίσχυση της ευρωζώνης, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι "η Ένωση χρειάζεται μακροπρόθεσμα ένα ισχυρό κέντρο λήψης αποφάσεων και ένα ενιαίο Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συνομοσπονδία κρατών μελών, με ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κοινοβούλιο, απόφαση η οποία εναπόκειται αποκλειστικά στους Ευρωπαίους πολίτες".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπερασπίστηκε ακόμα τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ για την διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και την διατήρηση χαμηλών τιμών πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι "αυτό αποτελεί το βασικό στοιχείο διατήρησης της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών όσο και των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών".

Ο κ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την μέσο- μακροπρόθεσμη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, σημείωσε ότι δεν θα συμφωνούσε με μία εκ νέου τροποποίηση της Συνθήκης άμεσα και ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε στην πράξη τις πρόνοιες τις σημερινής Συνθήκης.

Τόνισε ωστόσο ότι η ΕΕ χρειάζεται μακροπρόθεσμα "ένα ισχυρό κέντρο λήψης αποφάσεων το οποίο θα μπορεί να λαμβάνει δραστικά μέτρα στην περίπτωση αδυναμίας λήψης τους από τα κράτη μέλη και ένα Υπουργείο Οικονομικών σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Αυτό - υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ - σημαίνει να προχωρήσουμε σε μία συνομοσπονδία κρατών μελών, με ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κοινοβούλιο, απόφαση η οποία εναπόκειται αποκλειστικά στους Ευρωπαίους πολίτες".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες