antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δυνατή η συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και ξένων τραπεζών

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών τραπεζών και της Ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της κρίσης του χρέους της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός τραπεζίτης Corrado Passera μετά τη συμφωνία των γαλλικών τραπεζών να μετακυλήσουν χρονικά το ελληνικό χρέος που έχουν στα χέρια τους.




Όπως δήλωσε ο Corrado Passera, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo SpA, οι ιταλικές τράπεζες είναι λίγο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο στα πλαίσια των 30 ετών δράσης της τράπεζάς του στη Κίνα δήλωσε: «Πιστεύω πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών, των τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά βεβαίως χρειάζεται να γίνει κάποια δουλειά πριν να καταλήξουμε σε μία ολοκληρωμένη τελική πρόταση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι ιταλικές τράπεζες κατέχουν 193 εκατομ. δολ. ελληνικού χρέους. Στο μεταξύ οι ασιατικές αγορές και το ευρώ υποδέχθηκαν θετικά τη συμφωνία των Γαλλικών τραπεζών να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος, μία κίνηση που θα μειώσει τις πιθανότητες μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας εν μέσω της Ευρωπαϊκής κρίσης χρεών.

Όπως ανακοίνωσε ο Σαρκοζί, η συμφωνία των γαλλικών τραπεζών για εκούσια μετακύληση ομολόγων που λήγουν σημαίνει πως τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα τοποθετηθούν σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (SVP) που θα επιτρέψει να απομακρυνθεί ουσιαστικά το ελληνικό χρέος από τους ισολογισμούς των συμμετεχόντων τραπεζών. Έναντι αυτού, οι τράπεζες θα αποκτήσουν μετοχές του SVP.

Οι μετοχές των δύο κορυφαίων ιταλικών τραπεζών, Intesa και UniCredit SpA , έπεσαν απότομα την Παρασκευή μετά τις ανησυχίες για την όξυνση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρεών και τη κεφαλαιουχική τους θέση.

Ο Passera δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος σχετικά με την απόδοση της μετοχής της τράπεζάς του παρά την αναταραχή στην Ευρώπη και πως θέλει να αυξήσει τη δράση της τράπεζάς του στη χρηματοδότηση των κινεζικών εξαγωγών προς τις Ασιατικές χώρες, πέρα από τη χρηματοδότηση του διμερούς εμπορίου Κίνας-Ιταλίας.Η Intesa Sanpaolo έχει 11 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και 6.000 παραρτήματα σε 29 χώρες. Στην Κίνα η τράπεζα δουλεύει κυρίως με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες