antenna975 FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Πρωινή ζώνη»

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ένα δισεκατομμύριο το χρόνο κοστίζει η παραπαιδεία

Πάνω από 18% του οικογενειακού προϋπολογισμού στην Ελλάδα καταπίνει η παραπαιδεία, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα.



Το συνολικό ποσό από μόνο του είναι εντυπωσιακό. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, 952 εκατομμύρια για την ακρίβεια, κοστίζουν στην Ελλάδα τα φροντιστήρια και τα ιδαίτερα μαθήματα, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας NESSE, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 18,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού, ή το 20,1% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες του νότου όπου περισσότερο από 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ξοδεύοντας τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Ακολουθούν οι Ισπανοί γονείς που διοχετεύουν στην παραπαιδεία 450 εκατομμύρια ευρώ, οι Ιταλοί με 420 εκατ. ευρώ και οι Κύπριοι με 111 εκατ. ευρώ.

Γεωγραφικά, το φαινόμενο της παραπαιδείας κάνει θραύση στη νότια Ευρώπη, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην ανατολική, αυξάνεται στη δυτική, ενώ τα τελευταία χρόνια το μικρόβιο έχει αρχίσει να «μολύνει» και τη βόρεια Ευρώπη.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι στην πλειονότητά τους οι γονείς δεν καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν αδυναμίες των παιδιών τους, αλλά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, που δημιουργούνται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Συνεργάτες